Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- Bahan Untuk Dikisar~ 1) 15-20 batang Cili Kering (direndam hingga sdikit lembut) 2) 6 hingga 7 Ulas Bawang Kecil 3) 2 Ulas Bawang Putih
- Bahan Lain~ 300-500gram Udang (Sederhana)
- Sepaket Petai
- Semangkuk kecil Air Asam
- Garam dan Gula (Secukup rasa)
- 1 Labu Bawang Besar (Dihiris)
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Kisar semua bahan2 yang perlu dikisar dahulu.
- Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing dan naik minyak
- Masukkan petai dan udang, kacau rata.
- Terus masukkan gula dan garam. Masukkan air asam dan kacau rata.
- Biarkan sebentar, masukkan bawang besar yg telah dihiris, kacau.
- Biarkan sehingga sambal pekat (ikut kepekatan yang diingini). Kacau dari masa kesemasa, angkat dan hidang....
Subscribe
For New Post Notifications
No comments:
Post a Comment