Sambal Udang Petai - To Travel is to Live

Wednesday, May 9, 2012

Sambal Udang Petai

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • Bahan Untuk Dikisar~ 1) 15-20 batang Cili Kering (direndam hingga sdikit lembut) 2) 6 hingga 7 Ulas Bawang Kecil 3) 2 Ulas Bawang Putih
  • Bahan Lain~ 300-500gram Udang (Sederhana)
  • Sepaket Petai
  • Semangkuk kecil Air Asam
  • Garam dan Gula (Secukup rasa)
  • 1 Labu Bawang Besar (Dihiris)
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar semua bahan2 yang perlu dikisar dahulu.
  2. Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing dan naik minyak
  3. Masukkan petai dan udang, kacau rata.
  4. Terus masukkan gula dan garam. Masukkan air asam dan kacau rata.
  5. Biarkan sebentar, masukkan bawang besar yg telah dihiris, kacau.
  6. Biarkan sehingga sambal pekat (ikut kepekatan yang diingini). Kacau dari masa kesemasa, angkat dan hidang....

No comments:

@way2themes