Bahan-Bahan: | |
1 bungkus rempah bubur pedas(mungkin hanya terdapat di Sarawak sahaja) 1 biji keledek (saiz sederhana) 250 gram udang (boleh digantikan daging atau ayam) 3 batang kacang panjang 1 biji terung panjang sedikit udang kering 1 batang serai sedikit suun. | 3-4 batang jagung muda sedikit daun cekur manis 2 helai daun kunyit 3 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah 2-3 biji cili merah 1 cm belacan |
Cara: | |
Tumis bawang merah,bawang putih,belacan,udang kering dan cili yang telah ditumbuk halus. Setelah naik bau,masukkan serai,rempah bubur pedas dan air,masak hingga mendidih. Masukkan udang dan kesemua sayur-sayuran. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.Masak sehingga agak pekat sedikit barulah dihidangkan. |
Wednesday, July 6, 2011
Bubur Pedas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment