Umai - To Travel is to Live

Wednesday, July 6, 2011

Umai


Bahan-Bahan:
1. Setengah ekor isi ikan tenggiri yang dibuang tulang dan kulit hitamnya.
2. 5 ulas bawang merah
3. 3 ulas bawang putih
4. 2 batang serai
5. 2 biji cili merah/ 10 biji cili padi jika suka
6. 10 biji limau kasturi/ 3 biji limau nipis diambil jusnya
7.  Garam dan gula secukup rasa


Cara:
Isi ikan dipotong halus- halus.Tumbuk bawang merah,bawang putih, serai dan cili merah hingga lumat. Masukkan bahan giling kedalam isi ikan yang telah dihancurkan tadi.Masukkan garam dan gula secukup rasa, dan akhir sekali perahkan asam limau. gaul semua bahan dan perapkan sebentar.
Cadangan Hidangan:
Enak dimakan bersama nasiputih sebagai pembuka selera
Tambahan:
isi ikan boleh juga ditukarkan dengan isi udang jika suka. cara membuat tetap sama

No comments:

@way2themes