Kulit / wrappers:
200 gr tepung
1 sudu besar jagung kanji
500 ml susu (lemak percuma atau 2%) -
anda boleh menggunakan 150 ml susu cair dicampur dengan air 350ml.
4 biji telur
1 sudu kecil garam
75 gr marjerin cair
Pengisian:
100 gr ayam
150 lobak gr (julienne atau dipotong dadu)
100 gr kacang hijau (potong kepada kepingan kecil)
2 batang saderi yang dicincang halus / dipotong dadu
4 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar, dicincang halus.
2 ulas bawang putih, cincang.
¾ sudu kecil garam
½ sudu kecil lada hitam
¼ sudu kecil gula
¼ sudu teh buah pala
1 / 2 cawan susu (sup ayam adalah pilihan)
1 / 4 cawan semua tujuan tepung
3 sudu besar minyak masak (Saya menggunakan marjerin)
Telur basuh:
2 telur yang dicampur dengan
1.4 cawan susu
150 serbuk roti gr
Cara-cara:
1. Untuk inti: haba minyak masak / marjerin dalam kuali besar kemudian tumis bawang putih dan bawang sehingga wangi, tambah ayam alasan dan kacau sehingga ayam bertukar menjadi putih. Tambah lobak merah, kacang hijau, dan saderi kemudian menyimpan kacau selama kira-kira 5 minit. Tambah garam, lada hitam, gula dan kacau sehingga semua dicampur. Tambah susu / sup, kacau sehingga menggelegak, kemudian menambah tepung beberapa. Teruskan kacau sehingga campuran itu menebal. Buang dari panas dan ketepikan.
2. Bagi wrappers: Campurkan semua bahan-bahan, saya suka untuk berbuat demikian terlebih dahulu untuk membuat pasti semuanya sebati dan menetapkan. Anda boleh menggunakan pencampur tetap mengocok atau elektrik tetapi pastikan tidak ada ketulan dalam adunan, jika terdapat beberapa kemudian anda perlu terikan.Sediakan kuali kayu bukan, saya menggunakan satu kecil seperti lebih kecil daripada 8 "jadi saiz akhir daripada risoles wont terlalu besar.Berus kuali ringan dengan marjerin, set dapur sederhana rendah. Senduk yang adunan ke dalam kuali dan jenis pusaran perlahan-lahan kuali dalam gerakan bulatan untuk memastikan adunan yang sekata dilindungi permukaan. Langkah ini adalah penting untuk menghasilkan kulit yang bagus nipis yang gonna mudah untuk bekerja dengan.Biarkan ia masak selama 1-2 minit, hanya daftar di permukaan jika adunan cair maka ia harus dilakukan, pada siaran ketika ini kelebihan kulit dengan menggunakan spatula, kemudian perlahan-lahan keluarkan dari kuali. Anda tidak perlu untuk memasak kulit di kedua-dua pihak. Ulangi proses yang sama bagi seluruh adunan.
3.Sudu sedikit pengisian di pusat atas pembungkus, lipat pembalut dari atas sebelah kiri dan kanan seperti anda melakukan sampul surat, kemudian perlahan-lahan tekan dan roll ke bawah.
4.Meletakkan risoles di dalam telur yg tlh dibasuh, kemudian menggulung ke beberapa serbuk roti, pastikan semua pihak disalut dengan serbuk roti.Dan sedia untuk menggoreng.
5.Goreng itu risoles sehingga perang keemasan dan masak, biarkan ia duduk di atas tuala kertas.
6. Siap utk dimakan.
No comments:
Post a Comment