Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 kilo daging (dihiris nipis atau dipotong kiub)
- 1-2 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk kasar)
- 2 sudu besar kicap pekat
- kicap manis/masin secukupnya
- rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
- 1-2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air) - optional
- air asam jawa secukupnya
- garam dan gula
- 2-3 sudu makan kerisik
- air secukupnya
bahan-bahan kisar :
- 1 labu bawang besar
- 7 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
Cara-cara :
- Satukan daging bersama kicap pekat, lada hitam dan separuh daripada bahan kisar. Gaul-gaulkan sebati dan peraplah selama 1 jam atau semalaman.
- Sediakan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian, masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging yang sudah diperap tadi. Kacau sebati. Apabila sudah hampir kering, masukkan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
- Masukkan kicap manis/masin secukupnya, garam, gula kerisik dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
- Setelah daging empuk serta kuahnya hampir pekat, tutuplah api. Biarkan ia merenih seketika.
- Hidangkan bersama nasi putih atau nasi beriani.
No comments:
Post a Comment